Kawa zbożowa prawie dla wszystkich

Z pośród płynów, jakimi popijamy pokarmy są kompoty, herbata, kawa naturalna, mleko, kakao, albo kawa zbożowa. Ta ostatnia polecana jest zamiast kawy prawdziwej osobom, którym zdrowie nie pozwala pić kawy czarnej. Kawa zbożowa jest napojem bezkofeinowym, w smaku zbliżonym do kawy naturalnej.

Otrzymywana jest ze zbóż. Smaku dodają jej odpowiednie dodatki z prażonego żyta, pszenicy lub jęczmienia, oraz z buraka cukrowego i cykorii.
Można ją nabyć jako kawę rozpuszczalną, granulowaną, kawę do gotowania lub tak zwaną ekspresówkę, czyli w torebkach. A także może być urozmaicona z dodatkiem witamin, albo mleka, czy cukru.

Kawa zbożowa jest znana w Polsce od osiemnastego wieku. Pierwsza fabryka kawy powstała we Włocławku w 1816 roku. Po sprowadzeniu jej do Polski najpierw była napojem warstw niższych i znana była wyłącznie na Śląsku i w Wielkopolsce. Bardzo rozpowszechniła się dopiero podczas pierwszej wojny światowej. A podczas drugiej wojny znała ją już cała Polska.

Współcześnie kawa zbożowa jest chętnie spożywana przez wszystkie warstwy społeczne i uchodzi wśród nich za jeden z najsmaczniejszych i zdrowych produktów.

Zalety kawy zbożowej

  • Między innymi pozbawiona jest tłuszczu.
  • Ułatwia przyswajanie wapnia.
  • A także wspomaga proces trawienia.
  • Poza tym posiada białko i węglowodany.
  • Posiada też cenny błonnik, który rozpuszcza się w wodzie i przyspiesza metabolizm. A to oznacza, że wpływa korzystnie na organizm podczas kuracji odchudzającej.
  • W jej składzie są także cenne pierwiastki, jak magnez, selen i polifenol.
  • Kawa zbożowa jest przeciwutleniaczem, a to oznacza, że zapobiega chorobom nowotworowym.
  • Wpływa też korzystnie na florę bakteryjną jelit.
  • Obniża poziom złego cholesterolu.
  • Łagodzi podrażnienia śluzówek układu pokarmowego.
  • Wspomaga wydzielanie żółci.
  • Wspomaga układ nerwowy.
  • Nie zakwasza organizmu.
  • Nie wypłukuje magnezu.
  • Daje uczucie sytości, co jest ważne podczas odchudzania.

    Oprócz licznych zalet posiada także niewielkie wady.

  • Zawiera gluten dlatego nie mogą jej spożywać osoby cierpiące na celiakię, czyli osoby nadwrażliwe na gluten.
  • Ma także wysoki indeks glikemiczny. To znaczy, że zawiera czysty cukier i dlatego niezalecana jest osobom cierpiącym np. na cukrzycę.
  • Poza tym jest ona produktem, który poddawany był obróbce termicznej.