Miód nawłociowy – co warto o nim wiedzieć?

nawłoć

Miód nawłociowy nie cieszy się tak dużą popularnością, jak inne odmiany, gdyż w naszym kraju pojawił się stosunkowo niedawno. Do jego produkcji używa się nektaru nawłoci pospolitej, stąd właśnie pochodzi jego charakterystyczna nazwa. Jakie ma właściwości i czy warto zastąpić nim dotychczasowy miód?

Miód nawłociowy – co to jest?

Miód nawłociony powstaje przy pomocy nektaru nawłoci pospolitej, czyli cennej rośliny, którą doceniają nie tylko pszczelarze, ale również same pszczoły. Kwitnie w okolicach sierpnia i września, jednak nektar nie znika z kwiatów aż do pojawienia się pierwszych przymrozków. Nawłoć ułatwia przetrwanie zwierząt, gdyż jak wiadomo w naszym klimacie zima potrafi być sroga i strasznie się przeciąga. W sklepach miód nawłociowy występuje stosunkowo rzadko, co jest związane z większym nakładem pracy wykonywanej przez pszczelarzy. Mają oni obowiązek dostarczyć owadom odpowiedniego pokarmu w postaci rośliny nawłoć, która kwitnie bardzo intensywnie tuż przed rozpoczęciem zimowania. Uzyskanie miodu nie jest niemożliwe, wymaga jedynie konkretnych działań. Jego smak wynagradza wszystkie starania. Nawłoć słynie ze swoich właściwości antyseptycznych, dzięki czemu stosuje się ją przede wszystkim w trakcie występowania zakażeń, stanów zapalnych układu moczowego bądź trudnogorących owrzodzeń i ran. Kiedy pszczoły zbierają nektar kwiatów, roślina przekazuje wszystkie zgromadzone w niej składniki odżywcze.

Właściwości miodu nawłociowego

Nie bez powodu miód nawłociowy znany jest również jako nektar życia. Jest to związane z jego bogatym smakiem i leczniczym działaniem. Cechuje go jasny kolor oraz przyjemna, kremowa konsystencja. Jednak na największa uwagę zasługują jego właściwości. W pierwszej kolejności odpowiada za poprawę ukrwienia żył kończyn dolnych oraz nerek. Działanie to jest uwarunkowane występowaniem w miodzie flawonoidów (przede wszystkim rutyny i kwercetyny). Zawiera też cenne olejki eteryczne, kwasy organiczne i substancje bakteriobójcze oraz śluzowe. Doskonale radzi sobie z różnymi dolegliwościami i schorzeniami, co jest uwarunkowane występującymi w nim witaminami oraz mikroelementami.

Od wielu lat miodu nawłociowego używa się do leczenia dróg moczowych. Dodatkowo sprawia, że skutki uboczne kamicy nerkowej nie są tak bardzo uciążliwe. Jest to uwarunkowane substancjami odżywczymi regulującymi pracę narządów wewnętrznych i kończyn dolnych. Warto wspomnieć o rutynie zajmującej się uszczelnianiem naczynek krwionośnych. To cały czas nie koniec, gdyż miód nawłociowy wykazuje działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne. Reguluje ciśnienie tętnicze, co w wielu przypadkach umożliwia całkowitą rezygnację z przyjmowanych leków. Poprawia funkcjonowanie serca, wspiera mężczyzn z przerostem prostaty oraz łagodzi stany zapalne. W związku z wieloma zaletami należy jak najszybciej wprowadzić go do diety. To idealny dodatek do chleba bądź letniej herbaty.