Produkty pochodzenia pszczelego zaliczane są do najzdrowszych na świecie. Nie bez powodu określa się je naturalnymi antybiotykami czy też eliksirem młodości. W swoim składzie zawierają mnóstwo substancji bioaktywnych, działają regeneracyjne i bakteriobójczo, a także szybko dodają energii i wzmacniają cały organizm. Co kryje się pod nazwą pszczeli produkt oraz jaki jest jego wpływ na organizm?
Miód – najpopularniejszy pszczeli produkt
Rodzajów miodu jest wiele, np.: gryczany, akacjowy, faceliowy, lipowy, wielokwiatowy czy wrzosowy. Różnią się one nie tylko aromatem i smakiem, ale również właściwościami leczniczymi. W związku z powyższym wybór miodu powinien uwzględniać dolegliwość, której ma on przeciwdziałać. Przykładowo na infekcje górnych dróg oddechowych najlepszym wyborem będzie miód wielokwiatowy lub lipowy, a na problemy z sercem czy wątrobą – rzepakowy. Warto jednak wiedzieć, iż każdy naturalny miód wykazuje silne właściwości wzmacniające i regeneracyjne. Co więcej, ten pszczeli produkt poprawia kondycję całego organizmu, pobudza odporność i apetyt, a także ma zbawienny wpływ na skórę.
Pyłek kwiatowy i jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy
Pyłek kwiatowy to jedynie częściowo przetworzony przez pszczoły produkt, który zawiera tysiące drobnych składników kwiatów i ziół. Cechuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi i grzybobójczymi. Poza witaminami i minerałami zawiera on sporą ilość białka. Co więcej, ten pszczeli produkt wykazuje zbawienny wpływ na układ trawienny i pokarmowy (wspiera regenerację wątroby).
Pierzga pszczela – sposób na pamięć i koncentrację
Pierzga pszczela (określana również jako pyłek pszczeli) jest zakonserwowanym pyłkiem kwiatowym. Pszczoły mieszają go z miodem i własną śliną, a wraz z czasem ulega on fermentacji mlekowej. Ten pszczeli produkt uznaje się za najzdrowszy preparat pochodzenia pszczelego. Zawarte w niej substancje bioaktywne wzmacniają odporność, szybko regenerują organizm oraz poprawiają kondycję układu nerwowego. Co więcej, pierzga wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko anemii oraz wspiera pracę układu pokarmowego i trawiennego.
Kit pszczeli zwany propolis – lepka substancja o wszechstronnym działaniu
Propolis to mieszanka składników pozyskiwanych z roślin, kitu pszczelego i balsamu pyłkowego. Przypomina lepką i gęstą żywicę o charakterystycznym zapachu. Zawarte w nim substancje cechują się silnymi właściwościami antybakteryjnymi, przeciwgrzybicznymi i przeciwwirusowymi. Propolis jest skuteczny w zwalczaniu infekcji krtani i gardła, stymuluje układ odpornościowy, a także ma zbawienny wpływ na wątrobę i może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworów.