Nietolerancja pokarmowa – jak rozpoznać i jak sobie z nią radzić?

Nietolerancja pokarmowa to problem coraz częściej dotykający ludzi w wysoko rozwiniętych społeczeństwach. Zanim zostanie stwierdzona często mija bardzo długi czas, w którym choremu stale towarzyszą różne dolegliwości. Kiedy można podejrzewać u siebie nietolerancję i ja sobie z nią poradzić?

Nietolerancja pokarmowa – skąd się bierze?

Obecnie uważa się że nietolerancja IgG zależna wynika z nieszczelności bariery jelitowej, ale nie jest ot jeszcze do końca wytłumaczone i potwierdzone naukowo. Nieszczelna bariera jelitowa może być wynikiem wielu czynników, ale na pewno wiemy, że nie sprzyja jej współczesny styl życia. Spożywamy za dużo przetworzonej żywności, żyjemy w ciągłym stresie, zażywamy zbyt dużo leków (szczególnie antybiotyków i inhibitorów pompy protonowej, czyli po prostu leków na zgagę), a środowisku jest coraz więcej toksyn, które stopniowo się w nas odkładają. Nieszczelną barierę jelitową możemy sobie wyobrazić jako sitko, w którym ktoś porozwierał część otworów. Miało nam przepuszczać tylko wywar z zupy, a przelatuje wszystko, razem z kosteczkami, ziarenkami przypraw, których nie chcemy mieć w swoim daniu aka wnętrzu swojego ciała.

Kiedy podejrzewać u siebie nietolerancję pokarmową?

Nietolerancja pokarmowa może mieć bardzo niespecyficzne objawy, których w pierwszym odruchu nie powiązalibyśmy z problemami przewodu pokarmowego. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że poziom przeciwciał w nietolerancji IgG zależnej może być podwyższony przez ok. 72h, a niektórzy mówią nawet o 96 godzinach. Co prawda, podejrzewa się, że swój szczyt osiągają po około dobie od narażenia na drażniący czynnik, to nawet doba jest już dość długim czasem, po którym ciężko będzie nam ustalić co konkretnie jest przyczyną naszych kłopotów. Objawy, które powinny nas skłonić do myślenia o nietolerancji IgG-zależnej to przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, rozwolnienia, bądź przeciwnie – zatwardzenia i zaparcia, W skrajnych przypadkach mogą się pojawiać wymioty. To tyle ze strony układu pokarmowego, ale objawy nietolerancji nie będą się ograniczały tylko do niego. Mogą pojawić się również problemy skórne, pogorszenie kondycji włosów i paznokci, obniżenie nastroju, drażliwość, ciągłe uczucie zmęczenia i bóle głowy.

Jak sobie radzić z nietolerancję pokarmową?

Diagnostyka nietolerancji nie jest łatwa i wymaga ścisłej współpracy lekarza, dietetyka i w szczególności samego pacjenta, który powinien w swoim życiu wprowadzić sporo zmian. Istnieją co prawda testy, ale lekarze rzadko je zlecają. Ich miarodajność jest dyskusyjna, a wykonanie prywatnie dość drogie. W większości przypadków stosuje się dietę eliminacyjną, a następnie eliminacyjno-rotacyjną, w której po kolei wyklucza się produkty. Po jakimś czas wprowadza się je znowu do diety i sprawdza reakcję. Wspomóc się można również suplementami regeneracyjnymi jelit takimi jak laktoferyna, czy kolostrum.