Olej z czarnuszki – wszystko co musisz o nim wiedzieć

Jednym nie odpowiada jego ostry, gorzkawy smak, inni nie mogą się do niego przekonać ze względu na specyficzny zapach. Jednak warto dać mu szansę. Jeśli szukasz naturalnego sposobu na dbanie o siebie – olej z czarnuszki będzie idealnym wyborem. Dowiedz się dlaczego warto go pić, jak go stosować i kto powinien go unikać.

Co zawiera olej z czarnuszki?

Olej charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – ok. 84%. Ponad połowa z nich to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy omega-6 oraz kwas alfa-linolenowy omega-3). Jest bogaty w witaminy grupy B, witaminę E, prowitaminę A oraz fitosterole. Zawiera również wiele minerałów, m. in. wapń, żelazo, selen i cynk. Za jego najcenniejszy składnik uznaje się olejki eteryczne.

Właściwości oleju z czarnuszki:

1. działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
2. łagodzi objawy alergii i astmy,
3. wspomaga pracę układu odpornościowego,
4. wspomaga pracę wątroby oraz łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
5. obniża ciśnienie krwi,
6. reguluje poziom glukozy oraz obniża poziom cholesterolu we krwi,
7. poprawia stan skóry, paznokci i włosów,
8. jest polecany dla osób z AZS, ponieważ przyspiesza gojenie zmian skórnych.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Przygodę z olejem z czarnuszki, ze względu na jego intensywny, nieco gorzkawy smak, najlepiej rozpocząć od kilku kropel dodanych do sałatki lub jogurtu. Można go również po prostu pić. Zaleca się dla osób dorosłych przyjmowanie jednej łyżki oleju dziennie. W przypadku dzieci poniżej 6 roku życia, dawkę należy odpowiednio zmniejszyć do ok. 1/4 łyżeczki dziennie. Aby olej nie utracił swoich prozdrowotnych właściwości podajemy go wyłącznie na zimno.

Kto może zażywać olej z czarnuszki?

Nie ma w zasadzie przeciwwskazań do stosowania oleju z czarnuszki, szczególnie jeśli zamierzamy go wykorzystywać po prostu do przygotowywania posiłków. Niemniej ze względu na zawartość olejków eterycznych i możliwość wywołania reakcji alergicznych, nie jest polecany dla kobiet w ciąży oraz dzieci poniżej 1 roku życia.

Jak przechowywać olej z czarnuszki?

Aby olej jak najdłużej zachował swoje właściwości musi być przechowywany w zamkniętej butelce, najlepiej z ciemnego szkła, w lodówce. Olej należy spożyć do 3 miesięcy od daty wytłoczenia.

Gdzie kupić olej z czarnuszki?

Olej można kupić w aptekach, sklepach zielarskich lub zamówić przez internet. Cena to ok. 35 zł za 100ml. Najlepiej zakupić olej tłoczony na zimno. Warto też pamiętać, że olej świeżo tłoczony, nierafinowany i niefiltrowany zachowa więcej wartości odżywczych.