Rokitnik – bomba witaminowa, z którą warto się zaprzyjaźnić

rokitnik

Rokitnik to krzew, który posiada wiele cennych składników. Używa się owoców, pestek, liści oraz kory rośliny. W Polsce niewiele osób słyszało o rokitniki, tymczasem w innych krajach Europy od setek lat korzysta się z jej niezwykłych właściwości.

Rokitnik – podstawowe informacje

Rokitnik to niewielki krzew, który osiąga maksymalnie 5 metrów wysokości. Rosną na nim malutkie, pomarańczowe owoce, które mogą mieć kształt kuli, albo są bardziej podłużne. Cechuje je kwaśny smak związany z występowaniem w nim sporej ilości kwasów. Kiedy pojawią się pierwsze przymrozki, owoce nieco zmieniają swój smak i stają się słodsze. Wszystkie zalety rośliny sprawiają, że w ogrodach stanowi element ozdobny, bo prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Liście nie opadają na zimę, dlatego roślina wygląda dobrze przez cały rok.

Jakie właściwości posiada rokitnik?

Rokitnik posiada wiele cennych właściwości, które poznano już w starożytności. Jest to związane z występowaniem w roślinie licznych substancji bioaktywnych. Naukowcy odkryli, że jest ich aż 190. Wymienia się wśród nich cenne witaminy: A, C, E, F, K, P oraz B12, aż 11 mikroelementów, gdzie najwięcej jest wapnia, potasu, żelaza oraz krzemu. Rokitnik zawiera 18 aminokwasów, antyoksydanty, 42 lipidy oraz 22 kwasy tłuszczowe. W roślinie występują spore ilości witaminy C, warto wiedzieć, że jest jej nawet 3 razy więcej niż w czarnej porzeczce, która znajduje się w ścisłej czołówce produktów bogatych w cenną witaminę. Wystarczy zjeść 100 gram rokitnika, żeby dostarczyć organizmowi wymaganej dawki witaminy C. Owoc jest bardzo zdrowy, co jest powszechnie znanym faktem, jednak mimo wszystko smak utrudnia wprowadzenie rośliny do diety. Dlatego doskonałym rozwiązaniem jest przygotowywanie przetworów, w których znajdzie się nie tylko rokitnik, ale również owoce dzikiej róży czy jabłka.

Rokitnik to doskonałe rozwiązanie w przypadku zmagania się z wieloma chorobami i dolegliwościami. Wymienia się wśród nich przeziębienie, ból gardła i ogólne osłabienie organizmu. Przynosi ulgę w trakcie kaszlu (przede wszystkim suchego). Kiedy człowiek zmaga się z reumatyzmem i bólami stawów, należy wprowadzić do diety wywar przygotowywany z owoców oraz liści rokitnika. Po owoce sięga się w przypadku trudno gojących ran, blizn, albo oparzeń. Sok odpowiada za pobudzanie wydzielania żółci, co stanowi ważną cechę w przypadku zapalenia wątroby. Rokitnik sprawia, że pozom cholesterolu wyrównuje się, choroby układu pokarmowego dają się mniej we znaki, a także wpływa na obniżenie nadciśnienia tętniczego.