Źródła magnezu w codziennej diecie

Odpowiedni poziom magnezu w naszym organizmie jest kluczowy dla wielu aspektów naszego zdrowia. Magnez to jeden z minerałów, który wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu już od poziomu komórki. Co jeść, żeby uchronić się przed niedoborami magnezu?

Zielone warzywa liściaste

Magnez możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych, do których mamy dostęp na co dzień. Bogate w magnez są między innymi zielone warzywa liściaste. Wybierać możesz więc pomiędzy szpinakiem, jarmużem, wszelkiego rodzaju kapustami. Spożywając te produkty korzystnie wpłyniesz nie tylko na poziom magnezu. Zielone warzywa liściaste dostarczają minimalne ilości kalorii, a przy tym są bogatym źródłem również innych witamin i minerałów. Przygotowując potrawy z tymi warzywami pamiętaj, że najwięcej składników odżywczych zachowują w postaci surowej lub delikatnej obróbce termicznej, takiej jak gotowanie na parze, czy blanszowanie.

Orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona są kolejnym bogatym źródłem magnezu. Jest to tajna broń sportowców, którzy po intensywnych wysiłkach spożywają właśnie spore ilości nasion i orzechów. Pomaga im to zregenerować mięśnie i układ nerwowy, a przy tym w niewielkim objętościowo posiłku dostarczyć sporą ilość kalorii. Np. magnez zawarty w 2 łyżeczkach pestek dyni zapewnia ¼ dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Banany

Banany to kolejny produkt, po który warto sięgnąć w celu uzupełnienia niedoborów magnezu. Ten smaczny owoc, nie tylko pomaga uzupełnić wiele minerałów, ale też dostarcza energii pod postacią łatwo przyswajalnych węglowodanów. Spożywając banany dostarczamy dużych ilości błonnika, który zadba o dobrą kondycję naszych jelit, witaminy C i B6.

Awokado

To jeden z tak zwanych superfood, czyli produktów, których spożycie wieloaspektowo wpływa na nasze zdrowie. Poza magnezem, awokado dostarcza też potasu, witamin z grupy B i witaminy K. Poza witaminami i minerałami znajdziemy w nim też drogocenne kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpłyną na zdrowie układu krążenia i poprawią profil lipidowy krwi.

Ryby i owoce morza

Świetnym źródłem magnezu są tłuste ryby i owoce morza. Poza łatwo przyswajalną formą magnezu, wszystkie te produkty zawierają korzystne dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe. Spożycie ryb już 2 razy w tygodniu uchroni nas przed skrajnymi niedoborami magnezu.

Gorzka czekolada i kakao

Ciemna czekolada, z wysoką zawartością dobrej jakości ziaren kakaowca stanowi bogate źródło polifenoli, flawonoidów i magnezu właśnie. 100-gramowa tabliczka dobrej czekolady zapewni od 40 do 60% dobowego zapotrzebowania na magnez. Przeciwutleniacze zawarte w czekoladzie pomagają oczyścić organizm z wolnych rodników, które wzmagają procesy zapalne i przyspieszają proces starzenia.